Omega 3 och 6 balans


HÅLL DIN INSIDA FRISK!
Idag kan vi själva påverka vår hälsa positivt genom att utbilda oss om vad som håller kroppen frisk och genom att göra aktiva val i vårt sätt att äta och vad vi äter. De så kallade livsstilssjukdomarna ökar - och vad kan vi då välja att göra åt det? En fråga: är det av vikt för dig att åldras med hälsoförutsättningar? Är det av vikt för dig att du är frisk och välmående i kroppen oavsett ålder? Om ja, fortsätt läsa och överväg att skapa den förändring som krävs för dig.

Vad är det som ligger till grund för livsstilssjukdom? Det står klart att dessa sjukdommar utvecklas i vår kropp genom inflammationer. Inflammationer är kroppens försvar vid sjukdom och skada och är en helt naturlig reaktion. 

Inflammationerna blir ett problem när de blir kroniska. Att det är kroniska betyder inte att vi måste stå ut med det resten av vårt liv. Det finns andra möjligheter för dig om du vill välja det. Det är mycket vanligt att vi går omkring med inflammationer, så kallade tysta inflammationer som vi inte vet om att vi har. Vi tror också att det är helt normalt att vår kropp med åren råkar ut för som de så fint heter ålderssjukdomar. Det här gör att det är otroligt många i dagens samhälle som äter onödigt mycket medecin. Något som de själva kan förändra bara de får förutsättningarna och kunskapen om det. Jag vill också här klargöra att jag inte är någon doktor och ställer inga diagnoser. Det jag vill ge dig är valmöjligheter och vetskap om att du själv kan göra mycket för din kropp. Du kan själv påverka ditt inre välmående.

Hur många känner du som är helt frisk? 
Vi tränar fysiskt mer än någonsin förr, men vi är ändå sjukare än någonsin förr.
Vad kan det bero på?

Det kan finnas olika orsaker till obalans, ofunktion och riktiga besvär, problematik med och i kroppen. Jag själv jobbar med flera olika metoder, tillskott och kroppskännedom. För mig är det av vikt att bibehålla hälsa, välmående både på insidan och utsidan.  

Här i denna text vill jag göra dig uppmärksam på en av de orsaker som är en bov i dramat angående våra tillstånd i kroppen. De flesta experter är överens om att det är är vår kost som är den största boven. Vår kost i dag är inte den mat vi är gjorda för att äta. Vi har inte heller blivit lärd att mat ska vara homeopatiskt för oss. Vi äter för att vi kan, för att det är gott, för att underhålla oss, det är socialt, för att trösta oss och en mängd andra orsaker. Vi behöver börja lyssna på kroppen om vad som fungerar för den att äta, när och vad. Många kroppar mår inte bra av att äta för mycket eller att alls äta snabba kolhydrater. Vår kultur med snabba kolhydrater har verkligen ökat markant. Dessa kolhydrater hittar du i bröd, pasta och annan mat som är gjord av spannmål. Problemet är att den maten är inflammationsskapande och för mycket inflammationer skapar stora besvär i kroppen, det skapar smärta och en mängd olika sjukdomstillstånd.                                                                        

Kroppen är i behov av fett och rätt sorts fett. Sen 20-talet har vi fått en mängd nya oljor och sedemera också margariner som främst innehåller omega 6. Förhållandet mellan omega 6 och omega 3 rubbas allt mer och skapar så mycket besvär i kroppen. Cellen kan inte längre fungera som den ska, cellmembranet som ska vara mjukt, blir hårt och kan genom det varken släppa ifrån sig smuts eller ta upp näring. 

Vi ska naturligt ha (1:1) en del omega 6 i våra kroppar och en del omega 3, men dessvärre har den balansen rubbats kraftigt. I norra Europa ligger förhållandet på 12:1 i snitt och i USA på hela 25:1. 

Omega 3 är den som släcker inflammationer och därför behöver vi lika mycket omega 3 i kroppen som omega 6.

Omega 6 som används i processad mat är en olja somm håller länge utan att härskna och matvaruindustrin använder därför denna i de flesta produkter på marknaden.

Omega 3 finns i bland annat linfrön, gräsbetat kött och i fet fisk. Det är dock bara i marint omega 3 som de viktiga fettsyrorna EPA och DHA finns. För låga nivåer av dessa två fettsyror kan orsaka att kroppen får svårigheter i att upprätthålla normal cellfunktion och vävnadsutveckling.

Hur mycket viltfångad fisk äter du i veckan?
Fettsyrorna EPA och DHA finns i fisk. För att få i sig tillräckligt med Omega 3 bör vi äta ca 3 kg vildfångad fet fisk per vecka.
Den odlade laxen innehåller till större delen omega 6 eftersom den inte äter plankton utan matas med pellets som är gjort på omega 6.

3 kg viltfångad fisk i veckan är en hel del och är vi en familj så blir det väldigt mycket fisk. Det finns ett annat alternativ som många väljer och det är att ta omega 3 tillskott.

Hitta rätt Omega 3 tillskott
Det är verkligen en djungel med tillskott och det som är viktigt för dig som använder tillskott är att veta att de gör något gott för din kropp. De flesta omega 3 tillskott på marknaden är inte stabila. De härsknar redan på några timmar efter intaget och hinner alltså inte nå cellerna och göra någon verkan.

Många är härskna redan i burken/flaskan. Prova att lukta på oljan och se om den luktar fisk. Luktar den fisk så är den redan härsken och kan göra mer skada än nytta. Rapar du ”fisk” så har produkten garanterat härsknat i din kropp då den utsätts för oxidering så snart du svalt den.

Våra cellmembran ska vara lagom mjuka för att näringen från maten vi äter ska kunna komma in och slaggprodukter ska kunna ta sig ut. Cellmembranet är det skyddande skalet på cellen och genom överskott av omega 6 och underskott av omega 3 så hårdnar skalet och gör det mycket svårt för näringen att ta sig in. Våra cellfunktion är rubbad och vår kropp kan alltså inte ta upp näringen och inte göra sig av med smutsen. Vad tror du det kan skapa i kroppen? Många av oss svälter inombords, vi har näringsbrister som i sig kan vara en orsak till många av de vanligaste sjukdomarna som vi har idag. Tyvärr är det här inget som vi får veta om eller som det tas prover på när vi går för att säka hjälp. 

Vi kan vara välmående på utsidan medans insidan som utan vår vetskap mer och mer blir sjuk.  Slaggprodukterna som inte kan ta sig ut förgiftar oss långsamt och vi blir till sist sjuka. Det tar ca 20 år för många av våra sk folksjukdomar att verkligen rent fysiskt utvecklas. Under dessa 20 år har alltså insidan allt mer blivit sjuk och det är inget som vi på något sätt har känt av. Många av oss tror att vi plötsligt blir drabbade av tex en mycket vanlig åkomma med värk och stelhet i våra leder, cellerna klarar inte av nybildning. Andra vanliga problemområden är magen, hjärtat, koncentration, ork, energi. Det är också vanligt idag att vi har cellmuttering av sjuka celler. Vi kan hjälpa våra celler att kunna göra sitt jobb. Vi kan hjälpa till att hålla vår insida friskt.

Hjärnan är en stor fettklump som behöver rätt sorts fett för att fungera optimalt. Idag ser vi att många unga människor har kognitiva problem tex koncentrationssvårigheter, depressioner, ångest mm.

BALANSOLJA, OMEGA 3 TILLSKOTT SOM FUNGERAR
Vill du hjälpa dina celler att göra sitt jobb? Vill du bibehålla hälsa? Vill du veta hur din insida ser ut? Veta hur din inre balans mellan omega 3 och omega 6 ligger till? Det finns vägar att gå och det finns tester att ta.  Ta gärna kontakt med mig. Du kan också besöka den här hemsidan och läsa mer om balansoljan: https://www.zinzino.com/2003575384


 

Inflammationer i kroppen kan orsaka många av våra vanliga
sk folksjukdommar och kroniska besvär i kroppen. Inflammationer kan regleras och din kropp kan skapa hälsa när det ges möjlighet för det. 

Känner du någon som har detta? 

- depression
- högt blodtryck
- hjärt/kärl problematik
- smörta
- vitaminbrist
- toxisk kropp
- diabetes
- artros och ledproblem
- IBS
- crohns sjukdom
- allergi
- astma
- cancer
- reumatism
- psoriasis
- multipel skleros
- Ulcerös Colit
- alzhimers 

Detta kan vara grundade i inflammationer som beror på att balansen mellan omega 3 och omega 6 är rubbad.